Haarlem-Noord

Rond een uurtje of half elf op zaterdagochtend vertrek ik vanuit Haarlem-Noord. Ik kleed me om en pak mijn fiets uit de schuur. Ik moet nog wel even de bandjes oppompen, want het is al even geleden dat ik ben gaan fietsen. Het voorwiel steek ik in de voorvork en dan ben ik klaar om te gaan. Normaal bij zulk warm weer doe ik een bandana onder mijn helm aan, maar deze kan ik niet meer vinden/heb ik waarschijnlijk een keer weggegooid. Vol goede moed rijd ik de poort uit, sla rechtsaf en zet mijn Garmin aan.

Spaarnwoude

Ik rijd, zoals bijna altijd, eerst richting het ziekenhuis. Daar steek ik de Vondelweg over, kom langs het sportpark van Haarlem-Noord en sla rechtsaf richting Spaarnwoude. Het is erg lekker weer en laat op de ochtend, dus zijn er al veel fietsers buiten. Met auto’s is het dan weer niet zo druk. Ik peddel door Spaarndam en schiet daarna de polders in. Daar ga ik altijd op de leuke fietspaden rijden, maar ineens zie ik daar een wandelaarsclub. Dit veroorzaakt elke keer wat vertraging omdat ik niet lekker door kan fietsen, maar het is lekker weer dus: “who cares” :) Ik passeer het schattige dorpje Haarlemmerliede en hierna moet ik even wachten voor de slagboom voor het treinspoor Amsterdam-Haarlem (ik meen dat de passerende trein richting Amsterdam ging, maar ik kan me niet alles meer helemaal precies herinneren…). Na de spoorkruising begin ik het rondje om de Haarlemmertrekvaart tegen de klok in te rijden. Dit rondje is echter buitenom, binnenkort ga ik dat rondje helemaal binnenom doen, maar daarover later meer. Ik passeer Camping de Liede, waar best wat vakantie lui al op staan en ga daarna omhoog bij de Boerhaavelaan.

Polderbaan

Bij de Boerhaavelaan boven slag ik rechtsaf richting Schiphol. Een klein stukje doorfietsen breng mij op het fietspad parallel aan de Polderbaan. Aan het begin van het fietspad moet ik even goed mikken, omdat ik een leuk filmpje wil opnemen waarin ik wat vertel terwijl er een vliegtuig landt achterin beeld. Dit lukt me naar mijn zin pas na drie keer, maar dat weet gelukkig niemand (je ziet het volgens mij ook niet terug in mijn Strava). Aan het einde van het fietspad ligt de spotterplaats en daar is het alweer lekker druk.

Vijfhuizen

Ik laat de spotterplaats achter me liggen en ga richting de Drie Merenweg. Als ik de Drie Merenweg heb overgestoken ligt aan mijn rechterhand het MH17 monument. Eerst heb ik me nog zo verbaasd over een vliegtuig en dan fiets ik daarna langs zo’n monument. Dat vliegtuig is toen gewoonweg uit de lucht geschoten en de verantwoordelijken zijn nog niet gestraft. Wat een hel moet dat zijn om mensen te kennen/liefhebben die in dat vliegtuig hebben gezeten. Gewoon op weg naar hun vakantie bestemming of er juist terug van komend en ineens zijn ze er gewoon niet meer. Verschrikkelijk.

Ik wil hier niet te lang bij stil staan, want daar wordt een mens niet vrolijker van. Ik rijd door Vijfhuizen in. Ik weet dat ik daar linksaf moet. Welke straat dat precies is, is altijd een gok. Al weet ik dat als ik de verkeerde zou pakken, ik altijd wel goed uitkom. Het belangrijkste is dat ik linksaf sla. De weg waar ik nu op kom, is een hele lange rechte weg richting de Haarlemmertrekvaart. Het meest spannende wat op die weg gebeurt, is dat je op een gegeven moment links moet gaan fietsen op een tweerichtingenfietspad. Het is overigens geen vervelende weg om langs te fietsen hoor, het ziet er wel mooi uit zo in het groen gestoken.

Overigens een leuk citaat wat ik nog met jullie wil delen, op de plaats waar je van rechts fietsen naar het tweerichtingenfietspad links wordt gestuurd. Hier is een T-splitsing waar je als fietser even moet wachten voor de verkeerslichten. Toen ik daar stond kwam er een moeder met kind op de fiets achter me staan. Op dat moment reed er een Porsche voorbij, waarop die moeder tegen dat kind zegt: “Kijk, dat is een Porsche. Het is heel belangrijk dat je dat goed onthoudt.” Waarom!! Zeg dan liever: “Kijk die jongen die voor ons staat te wachten. Hij fietst op een echte Bianchi Impulso in de typische kleur Celeste. Het is heel belangrijk dat je dat goed onthoudt :).” (dingetjes waar ik me over verwonder als ik op de fiets zit)

WhatsApp Image 2019-06-01 at 14.20.46.jpeg

Aan het einde van de rechte weg, rij ik eigenlijk om Zwaanshoek (bewoners van dit dorpje hebben een protest song opgenomen tegen de Duinpolderweg (zoek op YouTube maar op, het is op de melodie van “Over de muur” van “Klein Orkest”. Als ik niet weg zou gaan bij Antea had me dat een heel gaaf project geleken om te doen) heen en daar ga ik rechtsaf een klein stukje langs de Haarlemmertrekvaart. Het is erg lekker weer, dus zijn er heel wat plezierboten op het water.

WhatsApp Image 2019-06-01 at 14.20.45.jpeg

Bennebroek

Ik wil via brug bij Bennebroek het dorpje inrijden. De brug stond echter net open, dus moet ik daar even wachten. Ik verbaas me nog over een auto die een rijtje wachtende auto’s passeert om door te rijden door het rode licht. Maar toen ik me dus besefte dat de brug open stond kon ik me de actie wel voorstellen. Moet overigens zeggen dat als iemand in de rij auto’s aan de andere kant hetzelfde dacht, er wel een klein probleem zou ontstaan.

Na even wachten kan ik ook doorrijden Bennebroek in. Het is niet zo’n heel groot plaatsje en het is eigenlijk niet meer dan het passeren van twee kruispunten. Ik weet nog dat als je hier heel hard fiets je het tweede kruispunt door kunt rijden, als je voor het eerste gewacht hebt (Groene golf idee voor de auto’s ofzo denk ik). Ik zie het licht nog wel op groen staan, maar mijn conditie is nog niet voldoende om het groen licht ook echt te halen. Het is een vrij drukke doorsteek, dus wacht ik maar weer even. Het is toch wel echt te druk om door rood te gaan rijden.

Kennemerduinen

Aan het einde van Bennebroek sla ik rechtsaf naar Heemstede. Ik verheug me eigenlijk nu al op het mooiste stukje fietsen van mijn route, maar maak me wel een beetje druk om de drukte die ik aan ga treffen met toeristen. Op een gegeven moment moet ik linksaf om het spoor Haarlem-Leiden gelijkvloers te kruisen. Hierna volgt een heel mooi stukje Leyduin. Dit stukje kent hele smalle wegen en veel voetgangers. Hier moet je dus maar gewoon genieten van de omgeving en de snelheid even laten voor wat hij is.

WhatsApp Image 2019-06-01 at 14.20.43.jpeg

Na het kleine stukje Leyduin ga je de N206 op. Hier ligt volgens mij het smalste stukje 2-richtingen fietspad van Nederland. Dit is echt levensgevaarlijk. Je hebt ook nog eens last van heel veel schaduwwerking, dus sorry automobilisten maar ik ga hier gewoon op de weg fietsen voor de verkeersveiligheid (ja dat is vreemd hè, maar ik durf de discussie best wel aan).

Hierna ga je linksaf naar Zandvoort. Hier moet je de N201 oversteken naar Zandvoort. Dit is rond 12.30u al niet te doen. Op een gegeven moment stopt een Belg op de hoofdweg om het groepje fietsers voor te laten. Hele sociale actie die, sorry, niet snel door een Nederlander zal worden gedaan. Na Bentveld sla ik vervolgens rechtsaf echt de duinen in. Dit duinpad kenmerkt zich door het slingerende patroon, met vele leuke kleine hellinkjes.

WhatsApp Image 2019-06-01 at 14.20.41.jpeg

Op de foto zie je op de achtergrond het stuk spoor Haarlem-Zandvoort lopen. Ik heb eens gelezen in het blad NS Spoor, dat dit stukje spoor is uitgeroepen tot het mooiste van Nederland. Ik ben het daar wel mee eens denk ik, omdat het spoor zicht echt door het duingebied heen moet slingeren. Met de aanstaande GP in Zandvoort ga ik er ook zo maar eens vanuit dat dit het meest vervloekte stukje spoor van Nederland ook eens kan gaan worden.

Bloemendaal

Als je de Kennemerduinen uitkomt moet je nog een stukje richting het noorden rijden, waarbij je door Overveen en Bloemendaal komt. In Overveen passeer ik de Tetterodehal, waar ik op dinsdagavond altijd door de duinen ga hardlopen met mijn hardloopclubje. Ik laat dit links liggen en ga door naar HC Bloemendaal. Volgens mij zijn ze net kampioen geworden. Maar wat een huizen hier toch langs de kant van de weg. Ik rij een stukje door naar Santpoort-Zuid.

WhatsApp Image 2019-06-01 at 14.20.40-2c0263.jpeg

Haarlem-Noord

Vanaf station Santpoort-Zuid ga ik de Randweg onderdoor en dan ben ik weer thuis. Met mijn donkere bril is het tunneltje onder de Randweg ineens een heel donker gat. Natuurlijk kom ik daar een tegenligger tegen die me volgens mij niet heel vriendelijk aankeek. Ik houd hier zo goed mogelijk rechts.

Thuisgekomen bedenk ik me dat het wel leuk is om na elke Blog een filmpje te maken, waarin ik mijn belevenissen vertel, dus dat doe ik hieronder maar voor de eerste keer :)

Bekijk deze activiteit op  Strava    en  Relive