De eerste heuvelrug op via Turón

Zondag 26 januari 2020

Deze route van om en nabij de 120km wilde ik heel graag in januari doen om 2 redenen. Ten eerste kon ik een Strava Challenge behalen met één rit van 120km (sorry, maar zo ben ik inderdaad), maar ten tweede (en is eigenlijk belangrijker) leek het mij een hele leuke rit om te gaan fietsen straks met mensen die een fietsvakantie via Bici de la Luz hebben geboekt. Hieronder de Strava weergave van deze route.

Vertrek Castillo de Baños

Omdat we deze week slapen bij vrienden van ons om op hun huisje te passen, staat mijn fiets niet bij de plek waar we slapen. Ik moet dus eerst naar mijn fietsgarage rijden met de auto om mijn fiets op te halen. Voordat ik de auto instap ben ik al omgekleed om te gaan fietsen. In de auto kom ik er achter dat ik mijn water ben vergeten :S Gelukkig ligt er nog een fles water in de auto (voor als we lange ritten maken met de hondjes) en in de garage heb ik wat bidons liggen die ik uitleen als mensen een fiets bij mij huren. Gelukkig geen probleem dus en om 09.43u kan ik weg in de op dat moment al schijnende zon, wat een fijne plek zitten wij zeg!

Eerst ga in richting het oosten langs de kust. Dit is zo’n prachtig stukje fietsen. De weg wordt geflankeerd door een autosnelweg, dus de auto’s die al zo vroeg op pad zijn rijden bijna allemaal over de snelweg. Het is dus lekker rustig op de weg langs de kust. De weg is lekker glooiend en af en toe fiets je leuke plaatsjes voorbij. Dit moet ik zo’n 30km aanhouden voordat ik het binnenland inschiet, maar het eerste uur trap ik op deze manier lekker weg dus.

WhatsApp Image 2020-02-01 at 13.17.37.jpeg

Voordat ik het binnenland inschiet, kom ik langs het mooie kustplaatsje Adra. Adra begint al een beetje op een stadje te lijken en heeft ook echt een mooie boulevard. Wij hebben er nog nooit wat gedronken en enkel 1 of 2 keer boodschappen gedaan, maar dat staat nog wel op mijn ‘to do’ lijstje hier. Ook om wat te drinken tijdens een fietstocht is dit een ideale stopplek.

Het binnenland in

Gelijk na Adra schiet ik dus het binnenland in en dan moet je gelijk omhoog. Iets anders dan bij ons (La Mamola) omhoog, begin je nog niet gelijk aan een woeste klim. Het gaat stukjes omhoog en die worden dan weer afgewisseld met stukje afdalen. Dit gaat zo een kilometer of 15 door tot aan een T-splitsing. Bij die T-splitsing ben je ten opzichte van de kust ongeveer 250m omhoog gefietst, maar intussen heb je al 3x zo veel hoogte meters gemaakt doordat je constant weer moet afdalen als je een stuk hebt gestegen. Wetende dat het hoogste punt van deze rit rond de 1250hm ligt, kan dat best frustrerend werken ;)

Richting Turón

Bij de T-splitsing fiets ik richting Turón. 18km staat er op het bordje en ik weet dat het vanaf hier dus wel 18km stijgen is, lekker is dat :) Ik heb er in ieder geval zin in. Ik neem even wat eten en drinken tot me en ga er aan beginnen. Na een minuut of 10 fietsen besluit ik dat ik eigenlijk wel even een filmpje kan opnemen. Ik ben nog niet erg moe en heb mijn ademhaling nog onder controle. Dit lijkt me dus een goed moment :)

Na het opnemen van het filmpje kom ik uit bij een prachtig stuwmeer. Hiervan wil ik jullie de foto’s niet onthouden.

WhatsApp Image 2020-02-01 at 13.17.37 (1).jpeg

Nog verder stijgen na Turón

Na het passeren van Turón (ik had het wat groter verwacht haha) moet ik nog een stuk verder stijgen. Turón blijkt op 680m hoogte te liggen, dus dat wil zeggen dat ik nog zo’n 600m meer omhoog moet klimmen. Ik had er ergens op gerekend dat Turón een plaatsje zou zijn op de top van de berg, maar dat is helaas niet waar. Ik begin al wat vermoeid te raken en heb ook nog maar 2 reepjes bij me. Ik besluit gewoon door te fietsen, want stoppen en omdraaien heeft ook geen zin (en Suus kan me niet ophalen, omdat ik de auto in Castillo de Baños heb weggezet). De volgende 600m klimmen zijn niet zo leuk meer dus, maar ik doe het wel. Op zich is het lekker weer en wel een hele mooie route, ik had alleen ergens moeten stoppen om wat energie op te doen. Dit heb ik niet gedaan en daar pluk ik nu de vruchten van :( Ik ben vrijwel leeg aan energie als ik boven ben. Nu moet ik op zoek naar een wegrestaurant, waarvan ik weet dat er hier wel wat zitten.

WhatsApp Image 2020-02-01 at 13.17.37 (2).jpeg

Wegrestaurant

Natuurlijk ligt het wegrestaurant 10km verderop! En het is natuurlijk nergens vlak, maar enkel op en af. Op een gegeven moment stop ik even om uit te hijgen en stop er een vrachtwagenchauffeur bij me haha. “Gaat het?” vraagt hij. “Nou ja, eigenlijk niet zo, maar ik ben bijna bij een restaurant waar ik wat ga eten.” Je maakt wat mee op zo’n zondagmiddag haha.

Dan zie ik dat Suus me ook nog geappt heeft, omdat er thuis iets is misgegaan met de kat. De kat is aangevallen door de hond van een vriendin, dat kan er ook nog wel bij. Ik zie het appje vrij laat, dus inmiddels is ze met een andere vriendin samen op weg naar de dierenarts. Maar goed, thuis zit de schrik er goed in.

Ik eet een lekker taartje en twee flessen Cola Zero en ik ga beginnen aan de laatste 30km. De eerste 15km zijn gelukkig steil naar beneden. De temperatuur is nog prima, dus gelukkig is het niet heel koud.

WhatsApp Image 2020-02-01 at 13.17.37 (3).jpeg

Castillo de Banos

Ik kom beneden bij La Rábita en moet dan nog een kilometer of 10 langs de kust richting Castillo de Baños. Gelukkig heeft het even energie op doen me erg goed gedaan, dus het laatste stuk gaat goed. Aangekomen bij de garage parkeer ik snel mijn fiets en ga naar huis om te kijken hoe de zaken daar staan.

Deze tocht heb ik wel mijn les geleerd dat ik of voldoende eten mee moet nemen en/of mijn stops wat beter moet plannen. Dit gaat me geen tweede keer gebeuren. De benen voelen verder wel goed aan, dus fysiek was het allemaal wel te doen. Het probleem was het niet op tijd bijvullen van de energie. Goede les voor de volgende keer. Goh, dan fiets je al 10 jaar en dan moet je dit nog meemaken haha.

Bekijk deze activiteit op  Strava    en  Relive