De bovenkant van Noord-Holland

Haarlem-Noord

Zondagochtend 9 juni had ik aanvankelijk helemaal niet op de planning staan om mijn rondje ten noorden van het kanaal te gaan doen. Gisteren, zaterdag 8 juni, was mijn schoonvader jarig en ik had in mijn planning staan om daar heen te fietsen. Hij woont in Mijdrecht namelijk en dat is heen en weer een lekker stukje van ongeveer 80km. Ik ben er gisteren ook wel aan begonnen, wat mijn vrouw al niet heel slim vond in verband met de wind die er die dag stond. Toen ik in Spaarndam bijna van de brug (foto van de brug op onderstaande foto) afgeblazen werd, moest ik haar toch wel gelijk geven. Het waaide echt te hard om leuk te kunnen fietsen. Toen heb ik dus besloten om mijn fietstocht naar de zondag te verplaatsen. Toen dacht ik dus dat een rondje ten noorden van het kanaal wel leuk zou zijn. Vandaar dat ik thuis start met het eerste stukje op de fiets, namelijk naar het pondje Buitenhuizen.

92f46285-8e41-4859-96a0-b4c7b25ac451.jpg

Pondje Buitenhuizen

Ik heb er nooit enig idee van hoe laat ik precies aankom en hoe dat dan zit met het tijdschema van het pondje. Ik weet wel dat hij in 20min op en neer gaat, dus echt lang wachten hoef je nooit. Als je dan echter aangefietst komt en je ziet het pondje net van de zuidzijde weg varen, baal je toch wel een beetje. Je moet toch een minuut of 20 wachten. Gelukkig ben ik niet de enige en komen er gedurende die 20 minuten echt wel wat meer fietsers bij. Op een gegeven moment raak ik in gesprek met Duitse toeristen. Ze slapen in IJmuiden en zijn van plan, als ze van het pondje gaan aan de noordzijde, naar de Zaanse Schans en Alkmaar te fietsen. Ik geef aan dat het best een endje is, maar ze zeggen zelf dat ze de hele dag de tijd hebben. Dat is natuurlijk ook weer zo.

d1e732c1-4f8d-4b33-9400-94ef70342812.jpg

Dan komt het pondje weer aan en kan ik naar de overkant. Wat me nog erg opvalt op het pondje is hoe een collega fietser het handig vindt om een banaan mee te nemen. Je moet altijd je ogen open houden als je op de fietst ziet om bijzondere momenten te kunnen vastleggen.

a855da56-068c-40aa-8668-1fa905565c71.jpg

Krommenie

Ik weet nog dat mijn plan was om bij de rotonde na het pondje rechtdoor te gaan en dan op een gegeven moment linksaf te slaan. Maar het lastige van routes fietsen uit Strava is waar je je de verbindingspunten zet. Als je die letterlijk op het kruispunt zet, gaat het nog wel eens fout. Dan moet je dus eerst het kruispunt oversteken, om daarna een U-bocht te moeten maken. Het verrast me elke keer weer en nu ook weer dus :( Je ziet het vaak aan mijn Strava, dat er ergens weer een slurfje aan mijn route te zien is. Mensen zien dat en denken waarschijnlijk dat ik weer een stukje fout gefietst heb. Nou, dat is dus precies wat het is :)

Ik fiets door Assendelft en ga naar Krommenie. Daar ga ik linksaf en daar fiets ik langs de N8. Daar fietsende besef ik me dat ik daar af en toe ook langs reed met de korfbal en toen bedacht ik me al dat het een hele mooie fietsroute zou moeten zijn. Deze gedachte lijkt te kloppen, maar al vrij snel moet ik van mijn route ineens rechtsaf op een niet zo heel logisch punt eigenlijk.

Uitgeest

Dit is ook weer het mooie aan Strava. Als je twee punten wat verder van elkaar aanklikt, dan creëert hij zelf een route tussen die punten over veelgebruikte fietsverbindingen. Precies dat heb ik dus gedaan tussen Krommenie en Uitgeest. De belofte dat Strava je dan over leuke routes stuurt klopt helemaal. Wat een mooi, leuk stukje fietsen is dit. Bijna geen auto’s, een mooie bochtige asfaltweg en heerlijk weer. Dit geeft voor mij voldoende aan dat dit weer een leuk filmmomentje is.

93f52d6e-950c-4d9f-b0aa-4faec0efe14a.jpg

Limmen

Ik ga nog even door langs deze mooie route en bedenk me dat wat meer foto’s de omgeving wel recht zouden doen. Ik voeg nog een foto toe van de dorpjes die ik doorgefietst ben. Er staat Limmen boven dit stukje tekst, maar eerlijk gezegd weet ik niet meer of dit dorpje nu Limmen is of iets anders :) Het is gewoon een erg mooie foto van een authentiek Hollandse dorpje.

29cfeaa7-69d3-4423-90cd-a902fb0d8c5b.jpg

Ik bedenk me tijdens het fietsen dat ook Laurens Ten Dam hier iets noordelijker woont. Als hij in Nederland is rijdt hij ook zijn rondjes in dit mooie Noord-Hollandse landschap. Ik snap dat wel. Het kan hier ook erg hard waaien en daar wordt een wielrenner alleen maar beter en stugger van natuurlijk.

Wijk aan Zee

Na Bakkum rijd ik richting de kust. Net voor Castricum aan Zee sla ik linksaf over de van Olderborghweg. Dit is niet zo’n fijne weg. Het is een lange straatbakklinkers weg. Sommige van mijn wielrengenoten vinden het helemaal fantastisch om Parijs-Roubaix te fietsen. Ze vinden die kasseien helemaal geweldig. Nou, ik heb al moeite met deze klinkerweg langs de kust, dus voor mij voorlopig echt geen Parijs-Roubaix.

Ik moet zeggen dat ik dit jaar had toegezegd aan een vriend om met hem mee te gaan. Het weekend van Parijs-Roubaix zat ik voor werk echter in Georgië. Dat kwam helemaal niet zo slecht uit. Waarom heb ik dat toen toch toegezegd…

Rijdend langs de zee heb ik ook mooi uitzicht op Tata Steel. Dat gedeelte van Nederland begrijp ik echt niet. Gisteren waren ze ook weer in het nieuws omdat ze een bepaalde giftige stof uitstoten. Je ziet daar een paar van die torens en die stoten 24/7 die stoffen uit. Laatste tijd is ook dat hele klimaatbeleid in het nieuws. Nou dan moet je eens beginnen bij Tata Steel (te sluiten) zou ik zeggen.

Op een gegeven moment wordt gelukkig ook het klinkerpad wat beter en leuker. Het lijkt alsof de route wat meer door de duinen gaat en ik kom ook echt wat hoogteverschillen tegen.

57bfc697-c65a-4f98-ba03-73d92775378a.jpg

Om dit deel van de route af te sluiten rijdt ik net Wijk aan Zee in. Hier moet ik de bordjes van het pondje gaan volgen, omdat de sluis bij IJmuiden al erg lang is afgesloten voor verkeer. Ik moet bekennen dat ik eigenlijk niet precies weet waarom. Bij mijn vorige werkgever ben ik voor Heijmans nog eens bezig geweest met werken aan de Tender voor dat project. Ik weet dat het project naar de BAM is gegaan en dat ze zich enorm hadden misrekend qua kosten. Maar waarom het nu precies al zo lang afgesloten is voor doorgaand verkeer weet ik gewoonweg niet. Ze zijn er op dit moment niet aan bezig in ieder geval.

Pontje Velzen

Vanaf Wijk aan Zee rijd ik richting Beverwijk. Van Beverwijk had ik nooit zo’n hoge pet op, maar het deel wat ik vandaag zie vind ik toch echt wel mooi. Ik pik nog snel mee op een affiche dat er volgend weekend een dorpsfeest is in Beverwijk, dat jullie het ook maar even weten mocht je nog niets te doen hebben. Maar goed, ik sla af richting het pontje en ik moet bekennen dat ik toch wel wat moe aan het worden ben.

Ik ben de laatste die het pontje op kan (dankjewel schipper voor het wachten op mij) en ik besluit alvast het afscheidsfilmpje op te nemen.

Haarlem-Noord

Ik kom aan in Velsen-Zuid en vanaf daar is het nog een klein stukje naar Haarlem-Noord. Ik fiets natuurlijk nog langs Telstar. Maar ik zie het niet eens, zo gewend ben ik er al aan (of zo moe ben ik al). Via Driehuis en Santpoort-Noord fiets ik naar het Spaarna ziekenhuis bij het Delftplein en daarna ga ik naar huis. Thuis ga ik lekker in bad, want stiekem vind ik toch wel dat ik een heel eind gefietst ben op mijn vrije zondag.

Bekijk deze activiteit op  Strava    en  Relive