Vandaag moet ik mijn fietstocht tussen andere afspraken inplannen. In de ochtend heb ik een belafspraak voor de website van Bici de la Luz en daaruit volgen natuurlijk nog enkele werkzaamheden die ik wel die dag gereed wil/moet hebben. Als ik een beetje schuif met mijn werkzaamheden, heb ik in de middag wel 2 of 3 uur vrij om te fietsen, want ik wil dat wel doen natuurlijk. Komt ook nog eens bij dat ik geen route gepland heb.

Ik vertrek iets voor 13.30u en wil om 15.00u weer thuis zijn. Dus ik rijd thuis weg en beslis dan eigenlijk pas om maar eens in IJmuiden te gaan kijken :)

Struinen door Santpoort en Driehuis

Eerst ga ik onder de randweg door en kom ik in Santpoort-Zuid. Daar beslis ik om eerst maar eens een rondje te fietsen door die dorpen. Het is best een grijze middag eigenlijk, dus zijn er niet zo veel andere fietsers te vinden en langs die lange rechte wegen door het dorp en de mooie paden aan de rand van de duinen is het best goed fietsen op zo’n dag. Fietsend door het dorp Santpoort-Noord kom ik een wegversperring tegen. De reden hiervan is nu niet eens wegwerkzaamheden. Het hele dorp is namelijk uitgelopen voor het jaarlijkse beachvolleybal toernooi (of dit jaarlijks is en inderdaad het hele dorp erbij zit heb ik overigens niet gecheckt).

WhatsApp Image 2019-07-07 at 11.29.17.jpeg

Die dorpen liggen eigenlijk allemaal tussen Haarlem en de Kennemerduinen ingepropt. De dorpen waar ik nu doorheen ga zijn Santpoort-Noord en Zuid en Driehuis. Ten zuiden liggen er nog meer (Bloemendaal, Overveen,…). Bijzondere dorpjes vind ik dat, want ze zijn echt niet zo heel groot, maar wel erg mooi vind ik. In al die dorpen zit ook vrij veel geld als je naar de huizen kijkt. Hoe verder je naar het noorden gaat hoe minder dat wordt. Je komt steeds dichter bij IJmuiden en men zegt over het algemeen dat daar niet zo’n fijn volk woont. Ik moet zeggen dat ik dat nog nooit heb meegemaakt hoor (stel je voor dat iemand uit IJmuiden dit gaat lezen haha). Maar dat is echt zo, ik heb het enkel van horen zeggen en heb daar zelf geen ervaringen mee.

Ik besluit een stukje aan de randen van de Kennemerduinen te gaan fietsen. Wat ik zal zei, is dat het best een grijze middag is. Normaal tref je hier namelijk veel toeristische fietsers aan, maar dat valt nu dus erg mee. Je hebt hier gewoon prima fietspaden lopen. Ten westen van de weg liggen die dorpen en ten oosten de duinen en verderop natuurlijk de zee.

WhatsApp Image 2019-07-07 at 11.29.14.jpeg

IJmuiderslag

Op een gegeven moment kom ik op bekend terrein. De weg naar IJmuiden. Op die weg fietsend ben ik eigenlijk allereerst van plan richting de sluizen te fietsen en vanaf daar langs het kanaal richting Spaarnwoude te gaan. Maar op een gegeven moment bedenk ik me dat het misschien ook wel leuk is om richting het strand te rijden. Volgens mij kun je langs het strand niet over/door de duinen richting het zuiden, maar ik heb dat nog nooit zelf gecheckt. Op de weg staat aangegeven dat je kunt fietsen naar de IJmuiderslag. Ik ken dit niet, maar het klinkt wel leuk.

Naspeurwerk leert mij dat het gewoon een strand is. Schijnbaar wel een mooi strand, want er is wel veel parkeergelegenheid. Het is echter gewoon wel een doodlopend stuk, dus ik draai me om en besluit zo eens een kijkje te gaan nemen in de haven.

WhatsApp Image 2019-07-07 at 11.29.10.jpeg

WhatsApp Image 2019-07-07 at 11.29.09.jpeg

IJmuiden haven

Een ander doodlopend stukje van mijn route is IJmuiden haven. Hiervandaan vertrekt natuurlijk de veerboot naar Newcastle. Zo door de haven fietsend bedenk ik me dat deze veerboot al best lang moet bestaan, gezien de staat van de gebouwen in de haven. IJmuiderslag zag er nog wel goed uit, maar de haven van IJmuiden is wel toe aan een flinke opknapbeurt. De aanlegsteigers met zeilboten ziet er dan wel weer indrukwekkend uit.

WhatsApp Image 2019-07-07 at 11.29.08.jpeg

Richting Velserbroek en naar huis

Na het bezoek aan de haven draai ik om en begin aan het stuk langs het kanaal. Ik twijfel nog of ik een klein stukje naar links zal gaan om de sluizen te zien, maar ik heb recent al wat over die sluizen geschreven. Daar komt bij dat ik (inmiddels) weet dat je de sluizen niet kunt oversteken door werkzaamheden en dat zou weer een stukje doodlopend betekenen op mijn route. Ik weet daarnaast dat ik nog zeker een kwartier onderweg ben naar huis en ik wil me snel gaan douchen. Inmiddels is het namelijk ook begonnen met (licht) regenen.

Het stuk waarlangs ik richting Haarlem fiets, ligt tussen Velserbroek/Driehuis en de A9/Spaarnwoude. Dit stuk ken ik van het hardlopen en ik weet dat dit een (klein) stuk(je) mooi fietsen is. Ik besef me dat ik geen video heb opgenomen tijdens het fietsen en dat ben ik ook niet van plan om te doen als ik thuis aankom. Vooral omdat ik er niet zo veel zin in heb en ook eigenlijk wat inspiratie mis. Dit rondje heb ik gewoon uit mijn duim gezogen. Ik wilde niet over bekende wegen fietsen en dat heeft er dus wel voor gezorgd dat ik tot drie keer toe een doodlopend deel ben in gefietst en verder een aantal keer min of meer fout ben gefietst. De volgende keer moet ik toch voordat ik thuis vertrek iets bedenken. Dit neem ik zeker mee naar volgende week, want dan heb ik ook weer erg weinig tijd. Ik denk dat ik dan gewoon echt door de duinen ga fietsen en misschien wel even Zandvoort aan doe. Het rondje moet niet te lang zijn en ik wil lekker ten oosten van Haarlem blijven. Volgens mij is daar een echt rondje wel mogelijk, maar dat ga ik deze week eerst eens uitzoeken met Strava. Misschien dat ik dat donderdagmiddag ga doen. Een klein rondje en dan voor de finish op La Plance de Beles Filles thuis aankomen.

Overigens is dit de eerste keer dat ik gelijk de ReLive link gemaakt heb na de rit. Alle foto’s stonden nog op mijn toestel en die heeft ie gelijk gelinkt aan de rit. Dat moet ik zeker onthouden voor de volgende keer :).

Bekijk deze activiteit op  Strava    en  Relive