Op en neer naar Raas Bikes in Leiden

Door Haarlem

Mijn laatste ritje op Nederlandse bodem. Het voelt toch echt wel wat vreemd, maar gelukkig is het prima weer. Ik begin wat gemankeerd aan de toch, omdat ik vorige week mijn telefoon heb in moeten leveren op mijn werk. Dat betekent dat ik geen mooie foto’s kan maken gedurende de tocht, geen filmpjes kan maken halverwege en aan het eind en last but not least kan ik geen Relive filmpje genereren. Ik vraag, om toch één leuke foto te hebben, aan Suus of ze me wil fotograferen als ik thuis weg fiets. Dit is de onderstaande foto. Als ik langs haar fiets om haar een fijne ochtend te wensen zegt ze dat ik haar telefoon wel mee kan nemen. Het probleem met de foto’s en filmpjes is daarmee opgelost. Wat is ze toch een lief schatje hè, die vrouw van mij.

WhatsApp Image 2019-09-03 at 21.06.20.jpeg

Eerst moet ik daar Haarlem Centrum en daarna richting het zuiden langs de rand van Schalkwijk. Ik ben daar nog niet super vaak geweest, maar eigenlijk is dat best wel een leuk stukje fietsen. Je waant je echt niet in een stad en rijdt echte landerijen voorbij ofzo. Aan het einde moet je twee bruggetjes over en als je dan richting het zuiden draait, fiets je richting Cruquis. Inderdaad het rondje om de Haarlemmertrekvaart.

Langs de Haarlemmertrekvaart

Fietsend langs het water zie ik dat vanuit een zijstraat een andere fietser voor mij de weg opdraait. Hij gaat ongeveer even hard (of langzaam) dan ik en ik kom niet dichterbij en hij neemt ook geen grote afstand. Op een gegeven moment stop hij echter bij een verkeerslicht bij een brug over de Haarlemmertrekvaart (ik meen de brug bij Bennebroek), maar er komt helemaal geen auto aan. Ik haal hem dus in. Een stukje verder fietsend (best wel met wat wind tegen) kijk ik eens achterom of hij nog in beeld is. Blijkt hij achter mij in het wiel uit de wind te fietsen. Dat had ik niet helemaal in de gaten haha. Maar goed, even later komt hij naast me fietsen en raken we gezellig aan de praat. Hij heet Frans en komt uit Hoofddorp. Vandaag wilde hij aanvankelijk naar Heemskerk fietsen, maar toen hij de harde wind vanochtend zag heeft hij besloten eerst maar de wind tegen te verkiezen en koers te zetten richting het zuiden. Hij fietst naar Warmond. Toevallig gaat mijn toch naar Leiden ook door Warmond. We kunnen gezellig een kilometer of 10 met elkaar samen fietsen. Frans is een gezellige gozer, dus dat doen we dan ook gewoon. Ik vertel hem ook over mijn ideeën en geef hem een kaartje van Bici de la Luz. Die had ik natuurlijk in mijn achterzak omdat ik op weg naar ben naar Raas Bikes waar ik mijn kaartjes naast de kassa wil wegleggen. In Warmond scheiden onze wegen en fiets ik verder naar Leiden en Frans fietst terug richting Hoofddorp.

Raas Bikes

Ik fiets Leiden in en wordt gebeld door mijn schatje. Of althans, zij belt met de telefoon van haar pa naar haar eigen toestel. Dit kan niet veel goeds betekenen. Thuis is ze bezig om de katten in de bench te krijgen om ze naar mijn schoonvader in Mijdrecht te vervoeren. Daar kunnen ze dan een weekje wennen in een anderen huis, waarna ze volgende week dinsdag naar Spanje moeten. Harm gaf geen problemen om in de bench te krijgen. NAC lag echter wat meer dwars en beet nogal van zich af. In de hand van mijn schatje dus. Dat wilde ze me even laten weten. Ik schrik hiervan en beloof haar dat ik hard zal proberen te fietsen op de terugweg naar Haarlem om snel bij haar te zijn.

Ik fiets door naar Raas Bikes in het centrum van Leiden. Het fietst natuurlijk helemaal niet fijn, maar ik heb dat er voor over om mijn kaartjes op nog wat leuke plaatsen te hebben liggen. De eigenaar van Raas Bikes wil best mijn kaartjes naast de kassa leggen, maar dan moet ik hem wel eerst wat meer vertellen over mijn ideeën. Dat doe ik uiteraard met liefde. Een fietsenmaker is natuurlijk gelijk geïnteresseerd in wat voor fietsen ik heb staan straks. Dat zijn dus de full-carbon Eddy Merckx Lavaredo’s. Niets mis mee dus. We kletsen een minuut of vijf en daarna begin ik aan de terugweg, die ik weer wat anders heb laten lopen dan de heenweg. Zie daarvoor maar eens mijn Strava route.

Gemeente Haarlemmermeer

Ik fiets dus richting Nieuwe Wetering. Daar steek ik de Haarlemmertrekvaart over en ga eigenlijk meteen het binnenland van de gemeente Haarlemmermeer in. Dit zijn vooral lange saaie rechte wegen. Nu blijkt het daar ook nog eens enorm hard te kunnen waaien. Ik dacht dat ik de meeste tegenwind op de heenweg al had gehad, maar dat blijkt dus niet waar. Nondeju wat waait het op sommige stukken hard tegen, pfff. Ik stop maar even voor het half-time filmpje.

Na dit filmpje op weg naar Nieuw-Vennep opgenomen, fiets ik snel door naar Hoofddorp. Dat stuk is dan weer met flinke wind mee, dus daar ben ik zo mee klaar. Aan de zuidkant van Hoofddorp, steek ik weer door naar de Haarlemmertrekvaart. Daar aangekomen fiets ik dus weer naar het noorden en heb ik weer volle bak wind mee. Op het stuk tussen Bennenbroek en Vijfhuizen fiets ik gemiddeld zeker wel 35km/u omdat ik het meeste van de tijd toch wel 40+ op mijn teller zie staan. Er zijn uiteraard ook stukje waar ik wat moet draaien en keren, vandaar dat ik geen 40 gemiddeld zeg.

Ik wil ter hoogte van de Boerhaavelaan het water oversteken, om dan langs de camping De Liede naar Haarlem-Noord te fietsen. Hier loop ik nog wel tegen een probleempje aan waar Strava mij de brug op wil sturen. Daar ligt namelijk niet echt een weg en ik fiets twee keer langs een trapje. Overigens zie ik dit pas als ik boven fiets, omdat ik gewoon toch over de weg ben gefietst om aan te sluiten op de brug.

Nou, bovenstaand verhaal is niet echt spannend natuurlijk haha. Ik was vooral bezig met hoe het met mijn schatje was na de kattenbeet, dus ik fiets maar snel door naar huis. Daar aangekomen wil ik nog wel even het eindfilmpje opnemen en ik kan zeggen dat het met de kattenbeet wel goed gaat komen. Vandaag, dinsdag 3 september, heeft ze nog wel veel last van haar hand, maar als ze de antibiotica kuur gewoon doorloopt die ze van de huisarts voorgeschreven heeft gekregen komt het vast snel goed met haar hand.

Bekijk deze activiteit op  Strava    en  Relive