Rondje Haarlemmermeer

Zaterdagochtend wat een prachtige dag

Zaterdagochtend, ik wordt vrolijk wakker want er zijn gisteren aardige stappen gemaakt in ons Spanje-proces. Ik kijk naar buiten en zoals verwacht is het echt heerlijk weer. Vandaag staat op de planning om het gehele rondje om de Haarlemmertrekvaart te rijden. Een tocht van bijna 90km, maar ‘what the hell’, ik heb tijd en zin om te gaan fietsen, dus why not.

Het rondje om de gemeente Haarlemmermeer is redelijk berucht onder fietsers. Als je het rondje namelijk tegen de klok in rijdt, heb je bijna geen last van kruisende straten. Je kunt dus overal goed doorknallen. Zaterdagochtend is er ook nog niet zo veel verkeer te vinden op de wegen, dus ik ben er klaar voor.

Ik beslis dat ik alle plaatsnamen op de foto ga zetten en dan wil ik per plaatsnaam wat vertellen. Ik heb het rondje al eens gefietst en was een beetje vergeten hoe veel plaatsen je door komt. Ik heb er na afloop deze collage van gemaakt en hieronder zal ik bij leuke plaatsen wat vertellen.

Richting het rondje

Ik woon wel vlakbij het rondje natuurlijk, maar ik moet wel even fietsen om er op te draaien. Het makkelijkste voor mij is om bij Halfweg het water over te steken en aan het rondje te beginnen. Stiekem merk ik op weg naar Halfweg toch wel dat het redelijk waait. Het mag ook weer niet te groot worden gemaakt, maar windstil is anders zullen we maar zeggen. Hier moet ik rekening mee houden op stukken als ik de wind tegen heb.

Maar goed, Halfweg. Ik snap Halfweg niet echt. Alle vliegtuigen van Schiphol die van de noordzijde komen of gaan, vliegen over Halfweg. Maar goed, het hoe en waarom van Halfweg is dan weer wel grappig. Halfweg is Halfweg genoemd, omdat het halverwege tussen Amsterdam en Haarlem ligt. Halfweg is dus een soort van afkorting van halverwege de weg. Ik dacht dat Brabanders vooral altijd alles afkorten. Zo zie je maar, er schuilt een Brabander in iedereen.

Het meest opvallende aan Halfweg vind ik wel de twee torens van Sugar City. Die leg ik maar eens op de gevoelige plaat vast. Ik moet ook toegeven dat ik dacht dat ik er dichterbij was haha.

WhatsApp Image 2019-06-22 at 12.21.13.jpeg

Nieuwebrug, Vijfhuizen en Cruquis

Het eerste dorpje dat ik passeer is Nieuwebrug. Wat ik in het begin al aangaf wilde ik eigenlijk bij elk dorpje wat leuks vertellen, maar dan val ik gelijk door de mand. Ik weet werkelijk niets van Nieuwebrug, terwijl het toch echt heel vlakbij Haarlem ligt.

Nouja, volgende poging Vijfhuizen. Naast Vijfhuizen ligt de Polderbaan. Daar ben ik al eens langsgefietst, maar daar ligt ook een coole spotterplaats. Even een uurtje dalende of stijgende vliegtuigen bekijken. Altijd leuk. Vijfhuizen is ook het dorp waar het MH17 monument staat. Deze week zijn er gelukkig 4 mensen aangeklaagd voor deze ramp. Ze worden waarschijnlijk nooit persoonlijk gestraft, maar de meeste nabestaanden zijn toch opgelucht omdat ze nu wel iemand aan kunnen wijzen.

Cruquis is volgens mij alleen bekend om zijn grote woonboulevard. Volgens mij staan er wel wat huisjes, maar nooit veel. Als jullie Cruquis zien staan, vraag je je vast af hoe je dat uit moet spreken. Dat had ik aanvankelijk ook. Toen ik er voor het eerst doorfietste en daarna thuiskwam vertelde ik mijn vrouw en schoonpa (die er toen toevallig ook was) dat ik door Crukwa (op zijn Frans) was gereden. Haha, ze begrepen het echt niet. Ze plagen me er nog steeds regelmatig mee.

Zwaanshoek, Beinsdorp, Lisserbroek

Zwaanshoek ken ik dan weer van mijn werk als wegingenieur. Bewoners van dat dorp ageren namelijk tegen de Duinpolderweg. Mijn werkgever, Antea Group, wilde inschrijven voor die klus om een contract te gaan schrijven. Er was al een hele variantenstudie gemaakt en een voorkeursvariant aangewezen, met erg veel reactie van vooral bewoners van Zwaanshoek (ik weet de variant niet precies). Na de Provinciale Verkiezingen van Noord Holland (in maart meen ik), is er, na veel overleg, een nieuwe coalitie geïnstaleerd met Groen Links als grootste partij. Het eerste wat ze doen is de aanbesteding van de Duinpolderweg stilleggen. In mijn wereld is zoiets echt ongekend!! (en jullie interesseert het waarschijnlijk niks haha, dus ik fiets maar lekker verder).

Over Beinsdorp en Lisserbroek kan ik weer niet zo veel vertellen. Ik fotografeer maar eens een paar vissers langs de kant van de weg. Dat is ook een relaxte activiteit voor de zaterdagochtend.

WhatsApp Image 2019-06-22 at 12.20.46.jpeg

Buitenkaag, Huigsloot, Vredenburg

Het enige wat ik van Buitenkaag weet is dat ik er ooit een keer heb geluncht met mijn schatje. Ik weet nog dat ze zich verbaasde over de grote hoeveelheid fietsers die langskwamen. Toen al heb ik haar gewezen op de magie van het rondje Haarlemmermeer. En de lunch was ook erg lekker.

Wat me wel opvalt is dat Huigsloot en Vredenburg witte plaatsnaambordjes hebben. Hier moet ik nog eens naar op zoek waarom dat is.

Weteringbrug, Leimuiderbrug, Burgerveen

Ik merk dat ik al wat naar het noorden begin te draaien, dus ik besluit dat het tijd wordt voor mijn half-time movie (zo ga ik hem noemen vanaf nu)

Verder verbaas ik me nog over de jachten die er in Leimuiderbrug in het water liggen. Er zijn vast grotere in de wereld, maar hier op het water verwacht je toch wat meer pleziervaart. Daar vind ik dit niet meer toe behoren.

WhatsApp Image 2019-06-22 at 12.19.55.jpeg

Reisenhout, Aalsmeerderburg, Oude Meer

Hier ben ik toch zeker al anderhalf en misschien wel twee uur op weg en ik besluit eens echt om me heen te gaan kijken. Wat een leuk gebied is het toch. Ik fiets nu langs een wat grotere plas.

WhatsApp Image 2019-06-22 at 12.20.06.jpeg

Door Oude Meer fietsend, vraag ik me af of die naam iets te maken heeft met de Oude Meer waar Ajax-supporters nog al eens aan refereren (tot vervelens toe). NAC supporters praten toch ook nooit meer over de tijden aan de Beatrixstraat……. Owjah, dat doen ze wel :)

Schiphol-Oost, Badhoevedorp, Sloten

Na Oude Meer komt het enige stukje van het rondje Haarlemmermeer waar er geen fietspad langs het water loopt. Eigenlijk hoort Schiphol-Oost dus niet in dit rijtje thuis, omdat er geen plaatsnamen langs het water staan. Aan de andere kant kun je het rondje niet volbrengen zonder hier doorheen te fietsen. Dus vooruit, ik zet hem erbij. Overigens hadden ze het net zo goed KLM-oost kunnen noemen.

WhatsApp Image 2019-06-22 at 12.19.44.jpeg

Ook leuk om te vertellen dat ik in Badhoevedorp bijna mijn eerste korfbal doelpunt heb gemaakt. Dit typend, besef ik me dat het heel veel zegt over mijn korfbalcarrière dat ik me dat nog kan herinneren en het het waard vind om erover te praten hier. Laat dus maar zitten.

Sloten, Lijnden, Zwanenburg

Wat ik van Lijnden weet is dat Patricia Paay er gewoond heeft. Volgens mij is ze daarna naar Wernhout (in Brabant, echt tegen België aan) verhuisd. Als ik aan Patricia Paay denk, denk ik allereerst natuurlijk aan die smerige video (die ik overigens niet gezien heb, dat wil ik wel even gezegd hebben) en aan Theo Maassen aan de tafel van DWWD. Patricia Paay stond toen in de Playboy en Theo Maassen wilde dat niet zien. Hij vergeleek het zelfs met necrofilie. Patricia Paay vond dat echt niet kunnen, maar Patricia Paay wist bovenal volgens mij niet wat necrofilie is. Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik van de uitspraak van Theo Maassen vind hoor. Ik zou eigenlijk zeggen dat hij het niet had moeten zeggen. Als mensen daar naar willen kijken, moeten ze dat lekker zelf weten. Daar hoeft hij zijn mening niet op die manier over te geven.

Halfweg, Haarlem

Ik draai bij Halfweg het bruggetje weer op en begin op mijn terugweg richting Haarlem. Ik besluit niet dezelfde weg terug te nemen als heen en ga een stukje langs het spoor. Dat ga ik wel missen in Spanje, want dat ontbreekt totaal in onze streek; treinen. In Nederland reis ik praktisch elke dag met de trein en daar gaat dat gewoon niet. Aan de andere kant krijg ik er wel heel veel fietsen voor terug met heuvels. Daar kijk ik wel naar uit.

WhatsApp Image 2019-06-22 at 12.19.27.jpeg

Thuis

Vandaag vergeet ik niet nog even een samenvatting op te nemen. Die kunnen jullie hieronder terugzien.

Bekijk deze activiteit op  Strava    en  Relive