La Mamola

Mijn eerste fietsrondje in Spanje. Mijn fiets is afgelopen donderdag door de verhuizers naar La Mamola gebracht en vandaag (zondag 22 september) had ik fijn de tijd om een leuk stukje te gaan fietsen. Ik wilde nog niet gelijk te ver en te veel klimwerk gaan doen, dus had ik via Google Maps dit rondje uitgezocht. Wel grappig te melden is dat ik dit rondje nog niet in het repertoire van Bici de la Luz had opgenomen in eerste instantie. Het is een rondje van bijna 50km (vanaf La Mamola) en er zit niet overdreven veel klimwerk in. Althans, als je bijna 15km aan één stuk door klimmen te doen vindt. Er zaten nergens bizar steile stukken tussen, dus je kunt echt wel rustig omhoog peddelen.

Maar goed, ik vertrok dus vol goede moed en heel veel zin rond half tien uit La Mamola. Je begint dan op de N-340 en dat is in Nederland vergelijkbaar met een Provinciale weg. In Nederland zou er bij zulke wegen absoluut een separaat fietspad liggen, maar dat is hier niet het geval. Je mag hier gewoon op de weg fietsen. In een groepje zou ik lekker achter elkaar gaan fietsen, maar over het algemeen houden automobilisten hier goed rekening met fietsers en heb ik me nooit onveilig gevoeld.

Van La Mamola fiets je langs Castillo de Baños en vanaf daar moet je de weg langs de kust richting Castell de Fero nemen. Een heel leuk stukje fietsen is dat zo langs de kust. Je fiets langs een leuk klein restaurantje in El Lance en ook langs het plaatsje waar de familie Rutten een camperplaats heeft, in Casarones. Je volgt deze weg tot in Castell de Fero, waar het eerst nog naar beneden gaat. Maar eigenlijk vangt in Castell de Fero al de klim aan.

WhatsApp Image 2019-09-22 at 16.17.48.jpeg

Castell de Fero

Het is een tijd geleden dat ik zo in de bergen heb gefietst, dus wat doe ik heel stom. Ik heb de ketting voor op het grote blad liggen, maar ik wil wel klein schakelen. Op een gegeven moment ligt de ketting toch echt te schuin en valt hij er af. Dit moet eigenlijk niet gebeuren natuurlijk, maar mijn fiets is ook al wat op leeftijd en ik had gewoon voor al klein moeten schakelen.

WhatsApp Image 2019-09-22 at 16.20.50.jpeg

Na Castell de Fero ga ik onder de N-340 door en daar begint de klim in twee stappen richting Lújar. Het eerste stuk stuurt me langs Gualchos. Dat lijkt me wel een leuk wit dorpje, maar de route gaat er echt langs. Ik zit nog volop in de klim, dus ik stop er niet. De weg loopt gelijk na Castell de Fero door het dorp El Romeral. Daar zie ik nog wel wat leven op straat. Tussen El Romeral en Gualchos zie ik niets of niemand. Wat een heerlijke rust. Bij Gualchos kom ik nog twee wandelaar tegen die ik een vrolijke Buenas Dias toeroep (en terugkrijg), maar verder zie ik hier wederom helemaal niemand.

WhatsApp Image 2019-09-22 at 16.17.49 (1)-671908.jpeg

Dit blijft zo tot aan het splitsingspunt waar ik rechtsaf richting Lújar moet. Op dit punt staan drie fietsers uit te hijgen. Wel fijn te merken dat je toch niet helemaal alleen op de wereld bent haha. Op mijn teller zie ik dat ik al zo’n 400m boven zeeniveau ben en ik weet dat ik tot iets minder dan 800m moet klimmen. Ik voel mijn benen al best aardig, dit wordt nog wat.

Top van de berg

Op mijn route zie ik dat Lújar nog best een eind is. Ik was er min of meer vanuit gegaan dat Lújar op de top zou liggen, maar de kans hierop lijkt steeds kleiner te worden haha. Gelukkig kan ik ook zien hoe lang ik nog omhoog moet fietsen en dat nadert al het einde. Op bijna 800m fiets ik als het ware een bult over en ben ik de top gepasseerd. Het is aan niets of niemand te merken dat je de top van een best serieuze col bent gepasseerd, maar gelukkig heb ik het meeste klimwerk voor vandaag dus gehad.

Afdalen met de rem erop

Dan naar beneden op voor mij onbekend terrein. Ik ben al geen geweldige daler, maar eigenlijk had ik mijn remblokjes al willen vervangen in Nederland. Dat heb ik niet meer gedaan en nu blijkt toch wel dat het niet zo’n slimme actie is geweest om dat uit te stellen. Even een flash forward naar thuiskomst waar ik mijn remblokjes even controleer. Inderdaad is er bij het blokje rechtsvoor eigenlijk het hele remblokje weggeschaafd. Deze week toch maar eens nieuwe gaan halen bij de Decathlon in Motril. Stomme actie.

Het dalen gaat echt niet van harte en ik durf ook op de rechte stukken bijna geen snelheid te maken. Ik ken de weg niet en ik ben bang voor een plotselinge haarspeldbocht, waarvoor ik toch echt wil remmen. In het plaatsje Lújar moet ik op een gegeven moment echt een procent of 25 naar beneden voor een heel kort stukje. Erg leuk om daar omhoog te fietsen, maar ik ga daar niet met deze remblokjes naar beneden. Ik loop een stukje.

WhatsApp Image 2019-09-22 at 16.17.49.jpeg

Laatste stukje

Op een gegeven moment ben ik bijna beneden en kom ik op de weg naar Rubite. Die klim wil ik absoluut ook nog eens doen binnenkort, maar vandaag ga ik rechtsaf naar Castell de Fero. Dit stukje weg ken ik al, omdat wij in februari langs deze weg wat gehuurd hadden via Airbnb. De weg is niet super steil en loopt naar beneden naar Castell. Je mag er 40km/u, maar ik ging dus een stuk harder haha. De weg loopt gewoon rechtdoor en dat wist ik, dus toen durfde ik wel haha.

In Castell de Fero neem ik weer dezelfde weg terug naar La Mamola en na 2,5u ben ik weer thuis. Een erg leuke eerste tocht dus en zeker more to follow!

Bekijk deze activiteit op  Strava    en  Relive