Velez de Benaudalla via Órgiva

Haza del Lino

Vandaag wordt het lekker weer en ik besluit dan ook om vandaag mijn Strava uitdaging van 100km fietsen in November te gaan volbrengen. De tocht die ik daarvoor uitgezocht heb stond al langer in mijn agenda om hier snel te gaan verkennen en vandaag was dat moment dan eindelijk daar.

Op de klim naar Haza del Lino haal ik na een kilomter of 4 klimmen een andere fietser bij en ik raak met hem aan de praat. Hij heeft John en is een Engelsman die woont in Gualchos. Ik weet waar dat ligt en hij heeft al meer kilometers gefietst dan ik, maar de meeste daarvan zijn afdalen. Op het moment dat ik hem bijhaal zijn we bijna bij ons huis op de berg, dus daar kan ik hem veel over vertellen. Leuk om te melden is dat ik op zondag deze tocht heb gemaakt en dit is de tweede zondag op een rij dat onze aannemer gewoon aan het werk is. Wie heeft het nu altijd over Mañana Mañana, José Alonso werkt gewoon op zondagen ook hoor, no pasa nada :)

John is een wat oudere Engelsman, die zijn geld verdient door de tuin en het huis van een ouder stel in Gualchos bij te houden. What a way of living. In het gesprek komen we ook op het onderwerp Bici de la Luz en hij geeft gelijk aan dat als ik in de toekomst mensen nodig heb om te helpen hij dat graag zou doen. Supertof, want John kent het gebied, fietst aardig door en zou een hele goede gids zijn voor mijn gasten.

Omdat ik toch iets sneller fiets, laat ik hem met wederzijds goedkeuren alleen verder fietsen. Ik moet natuurlijk ook alleen verder, dus daarin zijn we ook weer gelijk.

WhatsApp Image 2019-11-24 at 19.08.57.jpeg

Ik moet toch elke keer weer even slikken op het moment dat ik Polopos passeer en me dan besef dat ik pas halverwege de klim ben. Het stuk voor Polopos is sowieso zwaarder dan het stuk na Polopos, maar toch ga je ook het laatste stuk denk ik met een gemiddelde van 7% omhoog.

Je rijdt dan tot Haza del Lino. Als eerste passeer je het dorp waar een bord staat met daarop Haza del Lino 1280m. Echter moet je om naar de echte top van de klim te gaan nog ongeveer tot een kilometer na het dorp klimmen en daar staat hetzelfde bord nog eens. Mijn Garmin leer mij dat het eerste bord in het dorp er niet terecht staat. Dat is echt zo’n 80m lager gelegen. Dit probleempje moet ik toch eens gaan oppakken met Mattias. Dat is de burgemeester van de gemeente en die kennen jullie natuurlijk allemaal van ‘Het Spaanse Dorp’.

Velez de Benaudalla

Na het passeren van de top van Haza del Lino volgt een lange afdaling helemaal tot aan Órgiva. Dan daal je dus af aan de andere zijde van de berg en kom je echt in de mooie Alpujarras. Je kunt vanaf hier de hoge toppen van de Sierra Nevada zien liggen. Rond deze tijd van het jaar zijn de toppen al besneeuwd en dat levert echt geweldige plaatjes op.

WhatsApp Image 2019-11-24 at 19.08.56.jpeg

WhatsApp Image 2019-11-24 at 19.08.55.jpeg

Als ik deze schitterende uitzichten zie en weet dat ik het aan het afdalen ben in niet meer dan een shirtje en korte fietsbroek, weet ik echt zeker dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik fiets nog een stukje door naar Velez de Benaudalla waar ik een lekker kopje koffie neem. Dit dorp rij ik echt door (wat ik dus bij Órgiva niet doe) en had ik vantevoren al als koffiestop bedacht. Veleze is een leuk dorpje aan de rand van de Alpujarras en je hebt hier een aantal tentjes waar je een prima koffiestop kunt houden.

Motril

Na Velez rij ik door naar het zuiden, naar het stadje Motril. Dit stadje ken ik wel, want daar doen we elke week onze boodschappen. Daarnaast hebben we daar onze auto gekocht toen we in Spanje aankwamen. In het begin zijn we daarvoor iets te vaak terug gemoeten, maar hij is vorige week weer voor 6 maanden gekeurd dus hoop ik dat het nu met de bezoeken aan de garage is gedaan.

Leuk om daar nog over te melden is dat Alberto een hele aardige man is. Alberto is de chef van de garage. We hebben Alberto dus best vaak gesproken de afgelopen periode en ik heb hem ooit eens verteld dat ik in de fietsen ga. Dat is ook één van de redenen dat ons busje een trekhaak heeft. Als het straks een beetje gaat lopen met het bedrijf, moet ik wel wat fietsen kunnen vervoeren natuurlijk. Nu appte hij zaterdag ineens dat er een fietsendrager te koop is die je kunt bevestigen op je trekhaak en waar 6 fietsen op passen! Dat is aan de ene kant ideaal voor mij en aan de andere kant super aardig van Alberto dat hij dat doorstuurt natuurlijk.

WhatsApp Image 2019-11-24 at 19.08.55 (1).jpeg

Calahonda

Na Motril ga ik langs de kust richting La Mamola. Ik passeer nog enkele kustplaatjes, waarvan ik Calahonda wel het mooiste vind. Als je Calahonda passeert moet je een stukje omhoog fietsen naar een punt van waar je een erg mooi uitzicht hebt naar de baai waar Calahonda in ligt. Ik moet nog wel een stukje rijden natuurlijk, maar toch besluit ik hier al mijn eindfilmpje op te nemen.

Net voor of na Calahonda, het ligt er aan hoe je er naar kijkt, ligt een heel gaaf strandje. Het heet Playa La Rijana. Als je hier een keer komt fietsen en je bent toe aan een rustdag lekker aan het water, dan ga ik je dit strandje zeker aanbevelen.

WhatsApp Image 2019-11-24 at 19.04.28.jpeg

Door Castell de Fero rijdend kom op het mooie stukje langs de zee fietsen waar ik al vaker heb gefietst de laatste tijd (en dat ook heel vaal ga doen de komende jaren hoop ik). Ik heb in de Bicyling nieuwsbrief een hele goede klimtraining gezien. Je moet dan een klim zoeken waar je ongeveer 5 minuten over doet. Die moet je vol gas opfietsen en boven omdraaien en in de afdaling rusten. Dit doe je volgens mij 5 keer en dan is de training klaar. Deze heuvels tussen Castell de Fero en Castillo de Baños zijn hier uitstekend geschikt voor.

Bekijk deze activiteit op  Strava    en  Relive